fredag 26 december 2014

Midvinterblot


Vi har passerat vintersolståndet, årets mörkaste dag, och går mot ljusare tider. Annandag jul bjöd på en lång promenad i kylan till solens försiktiga strålar som färgade himlen blekrosa. 


Jag fick en känsla av att jag skulle gå till offerstenen i skogen, ovanför den gamla kvarnen i Blackeberg. Offerstenen måste ha bevittnat många midvinterblot men vad betyder ordet blot? Blot är en offerrit i fornnordisk religion. Jag la en blåbärskvist på offerstenen som ett symboliskt offer, något grönt och levande för att föra goda energier till den kalla stenen.


"Midvinterblot är ett blot (en offerrit) i fornnordisk religion. Den exakta tidpunkten för blotet är omstridd. En del menar att midvinter hölls vid vintersolståndet i december och att den kan ha sammanfallit med den germanska hedniska julfestligheten, och den kallas därför i vissa sentida källor jólablót eller julblot. En vanlig uppfattning i aktuell forskning var att den inträffade i mitten av januari. Den senare tidpunkten kommer av att midvintern (mitt på vinterhalvåret) ansågs infalla 14 januari.[1]

Midvinterblotet var det högtidligaste av de årligen återkommande bloten. Vid midvinterblotet offrade man boskap för att vinna gudarnas gillande och välsignelse över den groende grödan. De viktigaste offerdjuren, vilkas kött kokades och åts vid blotet, var häst, svin, nöt och får. Man ägnade sig åt överdådiga dryckeslag med offeröl.
www.wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar