söndag 14 december 2014

Julkonsert med Luciatåg

Quirizio di Giovanni da Murano/Wikipedia

Idag den 14 december är det Julkonsert med Luciatåg i S:t Tomas kyrka i Vällingby. Förra söndagen var jag på Julkonsert "Ljus i mörker" med ensemblen ULV i Bromma kyrka som är en av Stockholms äldsta byggnader. ULV är en ensemble som sjunger medeltida nordiska koraler och ballader i molltoner. 


Bromma kyrka


Bilden är redigerad av Google+

Interiören i Bromma kyrka

Bromma kyrka uppfördes under 1100-talets andra hälft, på 1400-talet uppfördes långskeppet och sakristian i gråsten. På 1480-talet målade Albertus Pictor (Albert Målare) eller hans elever kyrkomålningar med motiv från berättelser ur Bibeln. Efter att ha varit överkalkade togs målningarna fram 1905 eller 1906 vid en restaurering. Albertus Pictor levandegjorde himlen, helvetet och däremellan skärselden genom sina målningar.


Albertus Pictor eller hans elever målade bilderna på 1480-talet

Medeltida målningar i Bromma kyrka

När jag tittar på Luciatåget idag dagen efter Lucia går mina tankar till flickan bakom myterna, långt tillbaka i tiden, på Sicilien. Vem var Santa Lucia? Hur blev den unga jungfrun Lucia från Sicilien hela världens ljusbärare?


Santa Lucia

"Lucia (latin för ’den lysande’, ’ljusbärerskan’), född cirka 283 i SyrakusaSicilien, död 304 i Syrakusa,[1] var jungfru och sedermera martyr och helgon. Hon är helgad inom både Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan, med festdag 13 december.

Den unga kristna jungfrun Lucia led troligen martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse.[1] Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Guds moder gav henne dock ett par nya och ännu vackrare ögon. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen." www.wikipedia.orgInga kommentarer:

Skicka en kommentar