måndag 11 april 2016

Dags att plocka kirskål

Nu tidigt på våren är kirskålen (Aegopodium podagraria) som bäst, de gröna bladen är fina i smaken och fulla av nyttigheter. Många ser kirskål som ogräs, jag blir glad av att hitta kirskål och använder den i matlagningen.

Kirskål innehåller bl.a. protein, C-vitamin, D-vitamin och Omega 3.

Kirskål kan förväxlas med giftiga växter som odört, vildpersilja och sprängört. Är man osäker ska man inte plocka, bäst är att be någon örtkunnig att peka på rätt växt. Har man smakat på kirskål en gång känner man igen den lite persiljeaktiga smaken.

Munkarna odlade kirskål på medeltiden som läkeört och grönsak men den har odlats i Sverige tidigare än så, förmodligen redan på järnåldern.  Kirskål kan användas som spenat, i soppa eller färsk i sallad och i gröna smoothies. Kirskål har använts mot gikt som varma omslag på värkande fötter.

På min promenad hittade jag ett påfågelfjäder på marken och plockade upp den.

Vad säger Solöga i boken "Djurens språk" om påfågeln?
Påfågeln säger: "Var stolt över att du är den du är. Min gåva till dig
är att vara vacker och att känna dig vacker"
Bejaka dig själv. En påfågel är som vackrast
när den är stolt över sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar