måndag 21 april 2014

Nässlor - för mat och magi

Brännässla (Urtica dioica )
Brännässlor och vild gräslök, gratis ingredienser för en härlig, grön soppa full av vitaminer och mineraler. Brännässlan innehåller karotin (A-vitamin), C-vitamin, B-vitaminer, K-vitamin, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll, fosfor, kalcium, kisel, mangan och svavel och den är dessutom väldigt proteinrik. Brännässlan är vattendrivande, inflammationshämmande och renar blodet. I folktron användes nässlor mot förhäxning och trolldom. 
Med hjälp av sax och handskar är det lätt att plocka nässlor
Tips för växtmagi:
  • För att häva en förbannelse bär nässlor i fickan. 
  • Strö nässlor runt i huset för att hålla ondskan borta samt returnera den till avsändaren. Hjälper också mot avundsjuka och svartsjuka enligt folktron.
  • Kasta nässlor i elden för att avvärja faror, håll i handen för att hålla spöken på avstånd, bär tillsammans med rölleka för att stilla rädsla, och bär som amulett för att motverka negativitet.
  • En skål nyplockade nässlor placerade vid en sjuksäng bidrar till sjuklingens tillfrisknande.
Vårens första nässelsoppa
Nässelsmoothie
Jag gjorde nässelsmoothie av ca en halvliter förvällda nässlor, en banan, några mandlar, lite solrosfrön, en tesked honung, halv tesked kokosolja, lite chiafrön och några droppar färskpressad citron. Smoothien blev godare än förväntat och nässlorna bränns faktiskt inte efter tillagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar