söndag 6 juli 2014

Hälsa ur Guds Apotek


Boken Hälsa ur Guds Apotek av Maria Treben hade någon tidigare hyresgäst lämnat kvar i vårt lägenhetsförråd. Jag tog hand om hitteboken och har under åren läst lite sporadiskt om olika läkerörternas egenskaper och användningsområden. Förra veckan gick jag en kvällskurs om Läkeörter på Atelje atelje med ledning av örtpedagogen Minea Lang.


Det känns som att jag har hållit på med örter tidigare, i mitt tidigare liv som kanske en naturhäxa som ensam vandrade i skogen och plockade örter. Det var lätt att lära sig och lätt att komma ihåg, det var nästan som om att minnas de tidigare kunskaperna. När Eva frågade om jag vill komma och plocka örter med henne på kolonistugan tackade jag ja.

Det blev en härlig dag i örternas värld, den första riktiga sommardagen i år. Vi plockade fläderblommor, älgört, johannesört, röllika, spansk körvel och klippte några kvistar från grannens hagtornshäck med våra saxar.


Flädern är ett magiskt träd enligt folktron och man ska alltid be trädet om lov innan man plockar dess doftande blomklasar. Lika viktigt är det att tacka trädet efteråt, träden är ju levande varelser med energifält runt omkring sig. Det sägs att en fläderkrans ovanför dörren hjälper dig att få kontakt med älvor och småfolk.


Röllikan/Röllekan kan användas som myggmedel, det är bara att gnida huden med färska blad eller blommor så att växtsaften kommer fram. Den starka doften kommer att hålla mygg och knott på avstånd. Varför använda kemiska medel med gifter när det finns så mycket naturligt att plocka på närmaste äng?


Örterna ska bindas i mindre knippor som får hänga luftigt och gärna i skugga, eller inomhus i en mörk vrå. När örterna är snustorra läggs de i glasburkar eller i bruna papperspåsar och kan förvaras i ett år. Om Universum gav mig en extra pengagåva skulle jag anmäla mig till Ekelöfs utbildning till Örtpedagog.


Fika med grönt Chai te, en smarrig jordgubbslängd och ljuvlig fläderblomssaft.


Jag gick barfota på gräset och skickade mina rötter in i Moder Jords mitt, så att jag kan stå fast förankrad i jorden. Dagen var fullständig, en helt underbar sommardag borta från jobb och stress, i ett blomsterparadis några mil från Stockholm. Det kändes som att jag fick en hälsning från min mamma från andra sidan när Eva visade ett blad av libbsticka och frågade om jag visste vad det var?

Min mamma tycke om libbstickasoppa, det gör jag också. Nu hänger det två buntar libbsticka på tork och jag ska koka soppa som blir en bro mellan den här världen och den andra världen. De som har gått bort gör sig påminda genom speciella minnen, smaker, dofter och då förstår jag att allting lever vidare, fast i en annan form.


Vi lever i en blomstrande tid nu, ta vara på den, idag, nu i detta ögonblick.

2 kommentarer:

  1. Tack Raakel för att du kom ut till min stuga så vi kunde upptäcka allt tillsammans. Njuter när jag läser din klokskap och tittar på alla fina bilder, det här är bara början för oss örtgummor! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack själv för en fin dag med örter...snart är vi kloka gummor eller naturhäxor som förmedlar kunskaper till kommande generationer.

    SvaraRadera