lördag 2 augusti 2014

I blåbärsskogen


Blåbär
Blåbären är en av de nyttigaste bären du kan hitta i skogen, de är fulla med antioxidanter, C, D, E, B-6-vitamin, kalcium, järn, kalium, magnesium och fosfor. Alla dessa vitaminer och mineraler får du i naturlig form om du äter färska blåbär som dessutom finns gratis att plocka i skogen.

Det blå färgpigmentet antocyanin, som finns i blåbären, skyddar vår hjärna från att åldras i förtid och därmed gör oss smartare. Vill du ha en vackrare hy som ser yngre ut ska du äta en liten skål blåbär till frukost dagligen.

När jag var sist i skogen med min son såg han med sin inre syn en liten tomte som visade honom sitt rike, blåbärsris med guldskimmer över, skogens guld. Jag känner mig mer och mer dragen till örter och bär istället för syntetiska vitaminer.

Blåbär och torkade örter
Det är inte bara bären som kan användas utan även bladen kan torkas till te. Bladen är urindrivande, antiseptiska och verksamma vid diabetes, hosta, diarré och urinvägsinfektion. Bladen plockas på våren vid den tid då saven rinner till.

Bra att veta om blåbär

  • Antocyanerna skyddar hjärncellerna från fria radikaler och förhindrar att de dör.
  • Innehåller fytokemikalier som kan bidra till att nya hjärnceller bildas.
  • Genom att äta blåbär ökar du dina chanser att fördröja hjärnans åldrande.
  • Innehåller kollagen som är en viktig byggsten i vår hud. Äter du blåbär varje dag kan det leda till att du får en smidigare hud.
  • Plocka egna bär på hösten och fyll frysen. Skön avkoppling och nyttig kost.
Supermat: vägen till ett friskare liv” av Helena Nyblom

Blåbärspaj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar