lördag 7 februari 2015

Imbolc - ljusfesten


Vad är Imbolc för något? Det är en av fyra wiccanska högtider som har keltiskt ursprung. Imbolc faller den 2 februari men kan firas tre dagar innan och tre dagar efter. Det är en tid på vintern då gudinnan vaknar, istapparna börjar smälta när solen tittar fram, och det finns hopp om våren. Det är en tid mellan vintern och våren, en tid då ljuset övervinner mörkret. Imbolc firas för att ljuset och våren är på väg tillbaka.

"Den här sabbaten brukar även kallas Brighid, eftersom den också har firats som den keltiska gudinnan Brighids högtid. Hon är en trefaldig gudinna som representerar poesi/konst, helande, och smideskonst/hantverk. Hon är starkt kopplad till ljus och eld, framför allt till hemmets härd. Särskilt om man som wiccan är inriktad mot en keltisk gudavärld passar det alltså bra att vända sig till henne i den här högtidsritualen. 

Man kan betrakta henne som den som kommer med det återvändande ljuset. När Kristendomen kom till de Brittiska öarna tog helgonet St. Brighid (ca 451-525 e.kr) över många av gudinnan Brighids egenskaper, och en låga hölls evigt brinnande för henne vid klostret i Kildare. Högtiden har levt vidare som den kristna Candlemas - ”ljusmässa”." källa: www.wicca.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar