fredag 31 oktober 2014

Samhain, kvällen då slöjan mellan världarna är tunnast

"Samhain uttalas (/ˈsaʊn eller /ˈsɑːwɪn/[1]; irländskt /ˈsˠaunʲ/ är namnet på månaden november på några keltiska språk. Den skotsk-gäliskastavningen är Samhainn eller Samhuinn (för festen), eller an t-Samhain (för månaden). Samhain är en keltisk skördefest där man firade sommarens slut, och som ofta ses som det keltiska nyåret. Man trodde att gränsen mellan vår värld och de dödas värld var som tunnast under denna tid. Festen började den 31 oktober.
Samhain är också den viktigaste wiccanska högtiden, och är tillägnad de dödas själar. Denna högtid är den första av de åtta i det wiccanska året.
I dag firas halloween samma dag som samhain. Den kristna högtiden allhelgonadagen äger rum 1 november och liknar samhain." källa.www.wikipedia.org

Kalla det Samhain eller Halloween eller Allhelgonahelgen, temat är ungefär samma, slöjan mellan världarna är tunnast då. Vi tänder ljus för de som har gått över, vi klär oss som levande döda, vi går in i en mörkare period. Med oranga pumpor och levande ljus hedrar vi livet och döden den första helgen i november, årets mörkaste månad. Visst är december också mörkt men belyses av alla juleljus som vi tänder.
Bild:svenska kyrkan
Låt oss tända ljus för de som nyss var bland oss men inte längre finns i denna dimension. Låt oss minnas våra nära och kära. Låt oss ana den andra sidan genom slöjan som är som tunnast ikväll.

Bild: sunnyhill.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar