måndag 27 oktober 2014

Inspira, det gröna apoteket

Inspira, det gröna apoteket

Äntligen har jag börjat Eklöfs utbildning till Örtpedagog på Inspira, det gröna apoteket. I våras var jag på en örtvandring och blev intresserad av vilda örter som kan användas i matlagning. Efter en kvällskur om läkeörter läste jag om utbildningen och kände att jag vill bli Örtpedagog, men jag hade beslutsångest.

Gröna apoteket : att bruka och bereda terapeutiska örter (kartonnage)
Gröna apoteket
Jag tjatade på min son att han skulle kanalisera till mig. Första gången såg han en tomte som slog honom på näsan med sin trollstav som hade en stjärna på toppen. Tomten drog honom till skogen där han visade honom blåbärsris med guldskimmer ovanför, skogens guld.
- Du ska gå örtutbildningen, det är uppenbart, sa han leende.

Nästa gång vi träffades frågade jag om samma sak igen. Hans tålamod tog slut och jag fick höra hur jag nekade min egen förmåga när jag frågade honom, och inte lyssnade inåt. Till slut bestämde jag mig, och skickade in anmälan till utbildningen som består av åtta helgseminarier under ett år. Det första helgseminariet hette Historiens vingslag och vi fick lära oss örthistoria genom tiderna samt besökte Apotekarsocietetens museum där vi fick gå en guidad tur. 

Hildegard boken
Jag mötte Hildegard av Bingen igen, nu i form av Hildegard boken, Hildegards örtsalva och Hildegards hjärtevin. 


Butiken är vår kurslokal
Marie-Louise Eklöf som är grundaren av Inspira leder den här utbildningen som är den 19:e i rad, och så rätt i tiden just nu 2014. Fler och fler människor har blivit medvetna om hur mycket kemikalier vi får i oss genom hudvårdsprodukter och mediciner. Det finns naturligare alternativ och jag är glad att få lära mig hur jag kan använda läkeörter i matlagning, i terapeutiskt syfte och i hemgjorda hudvårdsprodukter.

Nypon
Söndagen avslutades med en örtvandring i Karlbergsparken. Nu är det dags att plocka och torka nypon till nyponte, berättade Marie-Louise. Fickan full med hästkastanjer åkte jag hem, med flera spännande hemuppgifter med mig som ska vara klara till nästa helgseminarium.

2 kommentarer:

  1. Grattis Raakel till din efterlängtade utbildning, tack för trevlig text och fina bilder. Kram Eva

    SvaraRadera
  2. Tack, det känns jätteroligt att få lära sig om örter...kram

    SvaraRadera