lördag 9 maj 2015

Örtvandring på Kärsön

Örtvandring på Kärsön
"Kärsön är en ö i Mälaren som ligger mellan Nockeby i Bromma och Lovön och ligger i Lovö socken i Ekerö kommun. Över Kärsön leder Nockebybron fram till Drottningholmsbron vilken går över sundet till Drottningholm på Lovön. Ön är ungefär tre kilometer lång och 1,5 kilometer bred.

...Kärsön är ett stort friluftsområde med en cirka 6 kilometer lång vandringsstig som leder runt ön. Naturen är huvudsakligen orörd och på västra sidan finns fyrahundraåriga ekar samt lövskogar med en mycket ovanlig flora. Under 1800-talet experimenterade häradshövdingen och botanisten Birger Lagerwall med att plantera in allehanda sydliga växter på platser med bra lokalklimat. Flera av hans växter finns kvar än i dag som exempelvis svingellosta, skogsbingel, den mellaneuropeiska hasselörten, gulplister och ormrot. Nere vid vattnet kan spår av bävergnag ses." www.wikipedia.org

Ramslök 
Det var första gången jag plockade ramslök, hela gläntan var full av dessa gröna, mjuka, lökdoftande blad. Vilken lycka, vi plockade ramslök för pajer och klorofylldrinkar men en liten påse hann jag plocka för att ta med mig hem.

Harsyra
Det här seminariet på Örtpedagogutbildningen handlar om ogräsmat, vi plockade med oss korgarna fulla av olika växter och åkte efteråt till Inspira och lagade en trerätters middag av de vilda bladen. Harsyra, både blommor och blad användes i skogssalladen.

Myskmadra kan användas som smaksättning i bordsvatten
Myskmadra var en ny bekantskap, dessa små gröna bladen hade vi i vattenkarafferna för att smaksätta bordsvatten. Vattnet med myskmadra i smakade svagt av vanilj, i en annan karaff hade vi små, späda granskott.

Blommande Vildkörsbär
Lungört
Nyplockade körsbärsblommor
En härlig skogssallad med blommor och blad från naturen
Vad kan man ha i skogssalladen? Vi hade löktrav, lindblad, almfrukter, vildkörsbärsblommor, lönnblommor, harsyra och gurka, samt körsbärstomater vid sidan om.

Färskost med Ramslök och Löktrav
Först fick vi en klorofylldrink av färska nässlor och kirskål med lite citron och honung i. Förrätten var salta kex och riskakor med ramslöks- och löktravssmör. Till huvudrätt serverades pajer, en med nässlor och en annan med kirskål. Vår ogräsmat var god, vacker och näringsrik, vad mer kan man begära av maten?

Chokladlöv med klorofyllgrädde smaksatt med punsch
Jag var i efterrättsgruppen och vi penslade hägglöv med smält choklad. Det är lite knepigt att pensla späda blad men vi lyckades efter lite övning. Vi åt löven också, de smakade lite som bittermandel, annars kan man dra bort löven försiktigt när chokladen har stelnat. Till chokladlöven fick vi en härligt ljusgrön klorofyllgrädde med punsch, och sällskapste eller kaffe. 


1 kommentar:

  1. Vill du säga lite närmare var ramslök växer där? Den finns väl ett tag fram i tid har jag hört.

    SvaraRadera