söndag 10 maj 2015

Besök på Inspiras torkvind

Örtpedagog, läketerapeut Marie-Louise Eklöf bakom häggen
På söndagens örtvandring på Kärsön plockade vi fyra sorters blad i bruna papperspåsar, björk, älgört, kirskål och blåbär. Det mest optimala är att plocka örter efter daggen och före kl. 12.00 på dagen, gärna när det är soligt. Våra papperspåsar blev lite fuktiga i den blöta skogen men syftet var att vi skulle lära oss hur man torkar läkeörter, oavsett väder. Efter lunch och fika i Brostugan åkte vi till en av Inspiras torkvindar på andra sidan Nockebybron. Väl framme fick vi klättra upp på taket för att kunna ta oss till vinden.
Örtpåsar från 1996 hängde på väggen som dekoration
Kirskål, ogräs eller läkeväxt?
Vi fick spänna lakan med klädnypor på tvättlinor och lägga våra örter på lakanen, var sort för sig. Det är mörkt, svalt och luftigt på vinden vilket gör att växterna behåller sina aktiva ämnen och torkningen går snabbare, dock beroende på vädret. Man ska alltså inte göra som jag gjorde förra sommaren när jag la örter på tidningspapper nära ett soligt fönster. Solen bryter ner viktiga beståndsdelar och då har inte örterna lika mycket kraft kvar. Jag hängde även små knippor i krokar vilket är ett bra alternativ om man inte har plats för att spänna fast lakan i vardagsrummet. Andra sätt att torka är att använda en torkapparat, i ugnen i högst 40 grader eller i eftervärmen i bastun.

Örter ska röras till och skakas under torkningen, de ska ligga så luftigt som möjligt. Hur länge håller en torkad ört? Det bästa är att plocka nya örter varje år, då är de verksamma och har sina aktiva ämnen kvar. Jag kanske ska använda förra årets soltorkade örter till fotbad och plocka nya efter en plocklista, och torka - det kan jag nu efter dagens seminarium.

Örter på tork på en av Inspiras elva torkvindar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar