torsdag 23 april 2015

Wall of Creation - Håll Ganga rent


Ravi Kumar tror på en renare framtid vid floden Ganga

Ravi Kumar står vid sin grönskande trädgård vid Rana Mahal Ghat där jag går trapporna ner till den heliga floden Ganges. 

- Bhai, kasta inte plastpåsen i Ganga, här finns en papperskorg, säger han upprepade gånger under dagen, till de badande, till pilgrimerna, till tiggare. 

- Jag vill att Varanasi ska bli ren och grön därför startade jag det här projektet "Wall of Creation". Jag skapade en trädgård, köpte pissoarer och gjorde en damtoalett, här bakom mina växter, ser du? Tidigare fanns det ingen damtoalett här nere vid ghatsen (trapporna som leder till Ganges) och folk urinerade i Ganga.

Ravi Kumar fick en donation av en utländsk kvinna och köpte pissoarer samt tillverkade 15 stora, oranga papperskorgar som han placerade vid ghatsen. På trappavsatsen växer blommor och grönsaker, allt från aubergine och zucchini till tomater, även en doftande tulsibasilika som sägs bringa tur frodas i Ravis trädgård.

- Min dröm är att våra barn kommer att uppleva rena ghats och en renare Ganga, säger han.

Floden Ganges eller Ganga är inte bara en helig flod, Ganga är även gudinnan Ganga Ji som dyrkas av miljontals människor som kommer till floden att tvätta bort sina synder. 

- En flicka går till din damtoalett nu, säger jag och tittar på den oranga, lådliknande konstruktionen mot väggen bredvid zucchiniplantan.

- Jag vet och jag är stolt över det, svarar Ravi Kumar, 28-åring från Varanasi, som tror på en renare framtid vid den heliga floden Ganga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar