lördag 18 april 2015

Taj Mahal - monument för kärleken

Taj Mahal, rosa och magnifik i det försiktiga morgonljuset
"Taj Mahal (hindi: ताज महल, är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1653. 
Taj Mahal anses generellt vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Byggnaden pryds av persisk kalligrafi.
1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv."[2] Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk." www.wikipedia.org

Min resa till Indien och till Taj Mahal i Agra bjöd på utmaningar och överraskningar till den graden att jag undrade om det som hände var sant. Indien är ingen lätt nöt att knäcka, det tar tid att anpassa sig till ljuden, dofterna och värmen. Att resa i Indien är fysiskt krävande i alla fall i början av april när dagstemperaturerna närmar sig 40 grader i skuggan. Resan bjöd också på fantastiska mogulmonument i Agra, vackra vyer och den färgstarka Mewar- och Gangaurfestivalen i Udaipur, lugna dagar vid den heliga sjön i Pushkar och många möten med människor i städernas stad, Varanasi.

Taj Mahal - monument för kärleken

Shaj Jahans älsklingshustru Mumtaz Mahal (Palatsets utvalda eller juvel) dog i barnsäng när hon födde deras fjortonde barn. Det tog över tjugo år för 20 000 män och kvinnor från Indien, Persien, det Ottomanska riket och från Europa att bygga monumentet över en förlorad kärlek. Till dekorationer användes halvädelstenar, jade, kristaller, turkoser och ametister. 
Mumtaz Mahal
Moskén

Det tragiska är att Shah Jahan blev fängslad av sin egen son Aurangzeb och satt inspärrad i Röda Fortet i Agra sina sista år i livet. Enligt legenden hade han planer att bygga en svart kopia av Taj Mahal på andra sidan floden Yamuna vilket inte blev av. Från fängelsevåningen hade han utsikt över Taj Mahal där hans älsklingshustru låg begravd. Jag kan bara tänka mig hur det måste ha känts för Shah Jahan i sitt fängelse att dagligen se detta monument för förlorad kärlek. 
Taj Mahal - marmorn lyser vit när solen har gått upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar