tisdag 7 april 2015

Svarta Sara - romernas skyddshelgon

Imorgon, den 8 april är romernas nationaldag, därför vill jag presentera Svarta Sara, romernas skyddshelgon. Jag var fascinerad av romer som barn, jag var fascinerad av romska kvinnornas färgstarka kläder och tunga sammetskjolar. Kanske kommer jag att åka någon gång till Saintes-Maries-de-la-Mer när det är romsk festival där.

"Sara La Kali eller Svarta Sara, (romska: Sara e Kali), är romernas skyddshelgon, som traditionellt förknippas med de tre Mariorna som enligt legenden omkring år 42 anlände till Camargue, Frankrike, efter Jesu död. Hon har inte erkänts som helgon av Katolska kyrkan, men troende firar henne den 24 maj.

Romerna håller kvarlevorna i en krypta i kyrkan Saintes Maries de la Mer på Ile de la Camargue som hennes reliker. Fram till år 1912 ägde bara romer tillträde till kryptan.

Enligt legenden anlände Sara La Kali med Maria Magdalena, Marta, Maria Klopas, och Maria Salome samt Lasaros och Maximin, med båt till södra Gallien under de första förföljelserna mot de kristna, omkring år 42. De hamnade i den ort som numera bär de tre Mariornas namn, Saintes-Maries-de-la-Mer. Sara, som skulle ha varit från övre Egypten, var enligt en del legender Maria Kleofas tjänstekvinna.

Det första historiska belägget för Sara La Kali är av relativt sent datum. Hon nämns inte i anslutning till de tre Mariorna i till exempel Legenda Aurea, utan först i en bok av Vincent Philippon från 1521. Hon identifierades som Maria Magdalenas dotter med Jesus i den kontroversiella boken Holy Blood, Holy Grail." källa: wikipedia.org


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar