lördag 10 maj 2014

Örtvandring


På Örtvandring med Hälsofrämjandet

"Följ med på en naturskön vandring där vi njuter i den vårskira grönskan och örtbotaniserar i Sätraskogens naturreservat. Hela promenaden är en så kallad "Hälsans stig". Promenaden är ca 6 km och går på parkvägar längs ängar, genom ekbackar och gammal granskog och längs stränder med en badplats. 


Lisa Danåsen Wikström, leg. sjukgymnast, leder vandringen och även en stund med enkla och egen­vårdande rörelser."

Löktrav
Trots vädret var vi ett gäng om 12 nyfikna naturvandrare som samlades utanför tunnelbanan i Bredäng i morse. När vi passerade första bästa gräsmatta pekade vår ledare Lisa redan på den första ätbara örten, sommargyllen som kan användas som naturens egen broccoli. Nästa ört var löktrav som kan blandas i sallad eller dressing för att ge löksmak. 

Vi smakade på almens späda, vårgröna fröställningar som smakade förvånansvärt gott. Vandringen gick längs Hälsans stig som går längs Mälarens strand mot Sätra. 

I skogen fanns syrlig harsyra och hur mycket som helst av kirskål, ogräs som kan användas i sallad eller i soppa tillsammans med nässlor.

Kirskål
Vi fick tips om att plocka små hallon-, smultron-, rönnbärs-, vinbärs- och blåbärsblad och torka till te. Små, späda granskott kan man stoppa i näsan för att bli av en förkylning, sa en deltagare. En annan berättade att hon äter nässlor varje dag.

På en brygga i  lätt duggregn fikade vi och åt våra smörgåsar medan en skrattmås flög några varv runt bordet. Lisa visade oss uppmjukande rörelser för hela kroppen för att vi skulle få upp värmen och mjuka upp musklerna. Påsarna fulla med örter började vi gå mot civilisationen i Sätra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar