fredag 30 maj 2014

Paris


Paris, Charles de Gaulle flygplats, den 21 maj. Fyra dagar i Paris har gått, först två soliga dagar, sen två regniga dagar. Det regnade när vi åkte till Eiffeltornet och Paris är vackrast i regn sas det i en film vi såg innan vi åkte hit. Vi har sett Eiffeltornet i regn, vi har promenerat på vänstra stranden i regn. De gröna boklådorna med gamla böcker och vykort, kajerna, och Eiffeltornet som försvinner bland molnen, bara halva tornet synligt för oss betraktare.

Notre Dame, vår fru, den stora kyrkan i mitten av Paris, alldeles i mittpunkten. Saint Severin med de vackra glasmosaikfönstren och gotiska valv, i halvdunkel. De svarta korparna i parken Jardin des Plantes, Paris. Montmartre, trapporna och "funicular" - bergbana, Sacré-Cœur Basilika (Heliga Hjärtats Basilika), den vita kyrkan, Paris. 

Baguette till frukost. Croissant till frukost. Baguette med Emmentalerost till lunch på uteserveringen på baksidan av den gotiska kyrkan Trinity, solen i ansiktet och en kall öl. Osten smakar Paris. Dofterna. Parfym, tvål, bakverk, bröd, blommor. De breda avenyerna, kantade med stora kastanjeträd, husen som ser likadana ut med sina vita fasader och sirliga balkongräcken av järn.


Cimetière de Montmartre och Cimetière du Père-Lachaise, de höga gravstenarna som ser ut som små hus, en ensam man som skriker ut sin smärta vid en grav. C'est la vie. Edith Piafs grav, lätt regn, turister. Marknaden Marché d' Aligre i regn, afrikanska masker, kristaller under en presenning, ett litet turkosblå ankhkors som jag inte köpte, begagnade hattar och kläder, regndroppar på min kameralins.


Citronpaj, hallonpaj, aprikostartalett, espresso i en pappersmugg. Macarons (makron) med mangosmak, spröda utanpå, mjuka inuti. Mörk choklad. Champagne i ett glas. Paris. Sista kvällen på en kvarterskrog med rödrutiga tygservetter, gästerna, en hund, en dvärg, rödvin i glasen, jag befinner i ett främmande land, som scenerna ur en film.


Trappor upp och trappor ner, långa underjordiska gångar, ännu flera gångar, Paris tunnelbana. Gamla stationer, elsladdar hängande från taket, klotter, gatumusikanter, sortie - utgång till slut efter en lång språngmarsch genom tunnlarna. Rulltrappor är en sällsynthet, gympaskor är att rekommendera för den som vill hinna till tåget och för den som vill orka ta sig ut därifrån.


Belleville, en blandning av raser, kineser,marockaner, afrikaner, ryssar, folk från världens alla hörn. En gata full med klotter, hetsig stämning, kinesiskt ingefärsdryck och afrikansk hibiskuste i min shoppingkorg. Bonjour. Sava. Oui. Merci. Sortie. Paris.

Invirad i en vit badhandduk på den smala balkongen, sol, nästa dag letar sig regnet in genom dörrspringan. Fyra dagar utan varm mat, croissanter, baguettesmörgåsar, laxsallad, laxsallad igen, avokado med räksallad, vitt vin. Sista lunchen, fransk löksoppa som smakar svag köttbuljong och gammalt fett, oätlig. Ett glas Sauvignon Blanc. Den som inte äter kött har inte så många val beträffande grönsaksrätter, om några alls. Raw Food nästa? På flygplatsen vägrar jag att köpa en smörgås, gränsen är nådd, jag vill inte äta mer vitt bröd. En nektarin och en banan blir min färdkost före färden tillbaka till Stockholm.


Det heliga hjärtats basilikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar