söndag 5 juli 2015

Fläderblomssaft


Flädern blommar
Flädern blommar nu, dag för dag öppnas det nya gräddvita blommor som doftar härligt. Flädern eller Fru Hylle som den kallas i Danmark och i delar av Sverige är en magisk buske eller träd. Blomklasen ser ut som en hylla, en platt hylla därav namnet "hylle".

Magin då, förr i tiden neg kvinnorna för Fru Hylle och männen lyfte på sina hattar när de passerade fläderbusken. Bakom myten om Fru Hylle eller Flädergudinnan är ingen mindre än kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Freja. Kom också ihåg att be om lov innan du plockar fläderblommor och tacka alltid efteråt, för att inte förarga Fru Hylle.


Jag har aldrig tidigare gjort flädersaft eller -marmelad men kunde inte motstå frestelsen att plocka ett fång med dessa underbara blommor. Hur gör man flädersaft? Jag följde receptet från Bonniers kokbok men gjorde bara halva satsen. Det går att minska på sockret till hälften och utesluta konserveringsmedlet om man kan förvara saften i frysen.

Fläderblomssaft
Till ca 2,5 liter saft:
40 - 50 blomklasar av fläder
3 citroner (gärna ekologiska)
2 liter vatten
2,4 liter strösocker (2 kg)
30 g citronsyra (2 msk)
2 krm natriumbensoat

Lägg fläderblommorna i en bunke, varvade med tunna skivor citron. Tvätta citronerna först i varmt vatten.
Koka upp vatten och socker så att sockret smälter. Ta av från värmen och rör ner citronsyra.
Rör ut natriumbensoat i lite av sockerlagen och blanda med den större mängden.
Häll den heta sockerlagen över fläderblommorna och täck bunke med en tallrik.
Låt saften stå 3 dygn på sval plats. Rör om några gånger varje dygn. Sila (på silställning över en bunke genom en silduk, om du har en sådan...)
Häll saften på rena flaskor och fyll ända upp. Sätt på skruvlock och förvara flaskorna svalt och mörkt.


Nu återstår det att vänta i 3 dygn innan jag kan sila av blommorna och smaka på fläderblomssaften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar