lördag 18 juli 2015

Blomdoftande fotbad

Torkade örter till fotbad
Vi har flera sommaruppgifter på Örtpedagog-utbildningen, en av dessa är att komponera sitt eget hand- eller fotbad med torkade örter.  Jag ska kunna motivera varför jag har valt örterna och vilka aktiva ämnen de har, och hur de kommer att påverka kroppen.

Jag plockade örter som är vackra och väldoftande samt har terapeutiska egenskaper, för det är syftet med fotbadet, att tillföra aktiva ämnen som gör oss mer harmoniska, pigga eller bara avslappnade. Jag ville skapa ett avslappnande, stressreducerande och värmande fotbad som dessutom doftar sommar.

Björkbladen innehåller saponiner, tvättaktiva ämnen som sänker ytspänningen i vattnet och gör det mjukare. Björkbladen fungerar som en mild, löddrande tvållösning och helt naturlig sådan förstås.

Rödklöver verkar sårläkande och sammandragande, hjälper vid hudproblem och bra för lymfan. Rödklöver innehåller protein, kalcium, krom, magnesium, kalium, fosfor, B- och C-vitaminer samt fytohormoner.

Fläder: Blommorna doftar sommar, och den läker och svalkar huden. Aktiva ämnen i blommor är klorogen- och kaffeinsyra samt flavonoider, eterisk olja och garvämnen.

Ros: Innehåller eterisk olja och är antiseptisk,  jag tillsatte ros för den vackra färgen och för doften.

Granskott: Aktiva ämnen är kåda, kalcium, magnesium, kalium, C-vitamin, terpentinrik eterisk olja. Stimulerar ämnesomsättningen och hudens blodcirkulation.

Jag la örterna i kallt vatten som jag värmde upp till kokningspunkten, drog kastrullen från värmen och lät blandningen stå och dra i 15 minuter. Man kan sila örterna men jag hällde även örterna i fotbadet, som blev vackert och somrigt. Det fantastiska var att björkbladen återfick sin gröna färg och blommorna blev nästan som nyplockade.

Efter att ha testat fotbadet kändes det som energigivande och stimulerande, istället för avslappnande och stressreducerande. Fötterna var mjuka efteråt, det var som att gå på moln.

Fläder, björk, ros, rödklöver och granskott

2 kommentarer:

  1. Vilken fin blogg du har :) jag söker efter jämlikar med ljus och lykta men många bloggar verkar inte hålla sig i liv speciellt länge, vet du fler spirituella bloggar ? Om du vill får du gärna ta en titt min med :)

    SvaraRadera
  2. Tack...det finns en grupp på Facebook som heter Alternativa andliga bloggar.

    SvaraRadera