fredag 15 januari 2016

Timjante mot hosta


Efter några dagars förkylning som inte blev bättre stannade jag hemma från jobbet och sov på soffan nästan en hel dag. När hostan blev bara värre och värre bestämde jag mig att ta en kur med örtte, som örtpedagog borde jag kunna bota min hosta, tänkte jag.

Vad hjälper mot djup slemhosta? Vilka örter har jag hemma som jag skulle kunna använda? Det blev te av timjan, älgört och lindblommor. Teet får dra i 5 - 10 minuter och ska drickas i små klunkar tre gånger om dagen. Honung kan tillsättas när teet har svalnat annars förstörs honungens välgörande egenskaper.

Timjan (Thymus)
Timjan har en starkt bakterie- och virusdödande effekt och dess eteriska olja (tymol) hjälper till att stimulera flimmerhåren i luftrören som underlättar vid slemhosta. Timjan verkar kramplösande vilket är bra om man har astma eller kikhosta. Den som har problem med sköldkörteln eller levern ska inte använda timjan.

Älgört (Filipendula ulmaria)
Älgört används vid feber och förkylning, den verkar febersänkande, inflammationshämmande, svett- och urindrivande, smärtlindrande och kramplindrande. En torkad blomma i tekannan räcker gott och väl, för starkt älgörtste är inte gott.

Lind (Tilia cordata)
Lindblommor har använts torkade som te mot förkylningssjukdomar och hosta men även som magstärkande kur och vid problem i urinvägarna. Lind verkar lugnande, hostningsfrämjande och svettdrivande.

Nu ska jag dricka detta förkylningste tre gånger om dagen tills jag blir frisk. Redan efter första koppen känns andningen bättre, det där rosslande ljudet är nästan borta. Tur att jag har kvar en burk av min förkylningssalva med peppparmynta och eukalyptus för att smörja med under näsan och i bröstkorgen för att lindra ytterligare. De eteriska oljorna stimulerar receptorer i luftvägarna vilket underlättar andningen.


1 kommentar:

 1. Hejsan,
  Jag heter Tove Lindgren och jobbar med ett företag som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
  Om du kan tänka dig att skriva ett inlägg mot betalning så får du gärna maila mig på tove.lindgren@pvmmedia.com så kan jag skicka mer information.
  (Även ni andra som driver bloggar är välkomna att kontakta oss).
  Åldersgräns 16 år.
  Mvh, Tove

  SvaraRadera