söndag 14 juni 2015

Portör, växtpress och herbarium

På Kärsön
Igår var det dags för det sjätte seminariet på Örtpedagog utbildningen och vi var hela dagen på Kärsön.  Men vad är en portör? Det är inte alla som vet det idag. Förr i tiden var det vanligt att använda en portör när man plockade växter. Portör är en avlång plåtbehållare som håller växterna fina under plockningen. Har man ingen portör liggande hemma går det bra att använda en tom kakburk istället, fast det är tjusigare att gå i skogen med en portör hängande över axeln.

Hagtorn i blom
Portörer
Utrustade med dessa fina portörer begav oss till skogen på Kärsön med en plocklista, efter att Marie-Louise hade gått promenaden med oss och berättat om växterna vi skulle plocka. Vi plockade blåbärsris, groblad, daggkåpa, johannesört, nässla, röllekablad, tussilagoblad, åkerfräken, skogsfräken och älgört. Dessa örter kommer att hamna i våra läkeherbarium som vi kommer att göra som examensuppgift.

Dags att ta ut växterna ur portörerna
Växtpress
Vi fick lära oss hur man hanterar en växtpress, örterna lades plant mellan gråpapper, speciellt papper med hög uppsugningsförmåga. På nästa seminarium får vi våra växter tillbaka, och vi kommer att tillverka herbariepärmar. Därefter ska var och en klistra sina örter på tjockt papper eller kartong och skriva vad växterna är bra för och vilka är de viktigaste aktiva ämnen. 

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag är på jakt efter en portör! Vet du/ni var man kan få tag på en sådan idag?
  -Agnes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg en portör på Tradera nyligen, annars kanske kan du hitta på loppis eller i en antikaffär. Lycka till med letandet!

   Radera
 2. En riktigt glad midsommar önskar jag dig o tack för all intressant läsning som du delger av här på bloggen.
  Kram på dig! <3

  /mormor:)

  SvaraRadera
 3. Tack... jag önskar dig också en Glad Midsommar!

  SvaraRadera