fredag 4 september 2015

Smaken av Serifos

På stranden Livadi, på Serifos

Från min dagbok, 2015-08-25, Serifos, Grekland

Jag har tackat havet, solen, vinden och sanden idag.
Vad säger vinden?
Byt riktning.
Gå, gå, gå mot nya horisont, viskar vinden.
Var hittar jag vägen mot nya horisont?
Följ mig, viskar vinden.

Det har blåst på Serifos i tre dagar nu, den nordostliga vinden Meltemi ruskar om oss, griper tag på fin sand och piskar oss med kraftiga vindbyar.

- Vad ska vi göra imorgon, frågade han.
- Torka bort sand ur ögonen och öronen, svarade jag.
- Sant...

Jag känner doften av vanilj och solmogna fikon i den ljumma kvällen som gästas av furiosa vindar. De risfyllda tomaterna och den grekiska salladen badar i olivolja och kaprisen är salt och god. Maten är halva resan. Den gula, milda favan täckt av krispiga, saftiga halvmånar av färsk, röd lök och citronsaft smälter i munnen.

Grekisk sallad

Jag skriver en haikudikt i mina tankar medan jag matar tre katter med friterad fisk, "fried small fish".

Åkte till Grekland,
matade katterna,
blåstes bort.

Dikten blev inte så lyckad men katterna äter upp min middag. De små, friterade fiskarna ser ut som smala miniormar med ögonen i behåll. Kanske är jag vegan i grund och botten? Den guldgula, stekta potatisen kryddad med smulad timjan smälter i munnen, den också. Retsinan smakar tallbar och kåda, dricks ur små duralexglas. Vi sitter under ett träd, bordsbenen stoppade i sanden, katterna stryker runt våra ben. Syrsorna sjunger sin kvällsvisa, vågorna slår mot stranden. Månen blir större och större varje kväll.

Katternas middag

Förrätten var horta, "Mountain greens", kokt vildspenat i olivolja med färskpressad citron. I mörkret, på terrassen äter vi en bit söt, fettdrypande baklava med smak av nötter och kanel.

På natten fryser jag under mitt vita lakan när han sätter på AC:n och somnar själv. Jag funderar att gå upp och ta fram en filt ur överskåpet men somnar om, och drömmer om min mamma som kommer och stoppar om mig med ett varmt täcke. Det känns nästan verkligt, som om hon såg mig frysa från andra sidan och kom och stoppade om mig, med värme och moderlig kärlek.

Bröd och vin i skuggan av ett olivträd


2 kommentarer: