söndag 1 maj 2016

Den bortglömda örtagården

För två veckor sedan hade vi vår första träff i den bortglömda örtagården som ligger på Skogsbo Gård i Bromma. Jag har börjat på en örtagårdskurs där vi kommer att återskapa den gamla örtagården samt plantera många nya arter. Samlingen var inne i den vackra huvudbyggnaden på Skogsbo Gård, ett underbart hus med kristallkronor, kakelugnar och glasverandor.

Glasveranda med gammaldags pelargoner  
Vår lärare
Det här är vår örtagård, dessa torra jordplättar kommer vi att förvandla till en grön oas under den kommande sommaren med ledning av Anette, vår lärare. Vi delades i tre grupper, de starka, de mindre starka och de halta och lytta. Det var bara att greppa på en spade och börja gräva. Jorden var som sagt väldigt hård och torr. Det växte isop och timjan bland torrt gräs, och vi tog hand om alla örter som den andra gruppen bäddade i jord i pallkragar. Några körde jord med skottkärror till pallkragar, det var full aktivitet tills det började skymma. Vi fikade sittandes på muren och smörgåsarna har aldrig smakat så bra som efter arbetspasset på örtagården.

Den extrainsatta träffen i torsdags hoppade jag över på grund av dåligt väder, det kändes inte lockande att stå och gräva i regnet, dessutom var det kallt. Några överblivna plantor som jag tog hem och planterade i krukor på balkongen lever fortfarande. De har inte växt nämnvärt men de lever. Två pyttesmå smultron- eller jordgubbsplantor har fått var sitt grönt blad. Våren kommer tvekande som i Karin Boeys dikt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar