torsdag 23 april 2015

Wall of Creation - Håll Ganga rent


Ravi Kumar tror på en renare framtid vid floden Ganga

Ravi Kumar står vid sin grönskande trädgård vid Rana Mahal Ghat där jag går trapporna ner till den heliga floden Ganges. 

- Bhai, kasta inte plastpåsen i Ganga, här finns en papperskorg, säger han upprepade gånger under dagen, till de badande, till pilgrimerna, till tiggare. 

- Jag vill att Varanasi ska bli ren och grön därför startade jag det här projektet "Wall of Creation". Jag skapade en trädgård, köpte pissoarer och gjorde en damtoalett, här bakom mina växter, ser du? Tidigare fanns det ingen damtoalett här nere vid ghatsen (trapporna som leder till Ganges) och folk urinerade i Ganga.

Ravi Kumar fick en donation av en utländsk kvinna och köpte pissoarer samt tillverkade 15 stora, oranga papperskorgar som han placerade vid ghatsen. På trappavsatsen växer blommor och grönsaker, allt från aubergine och zucchini till tomater, även en doftande tulsibasilika som sägs bringa tur frodas i Ravis trädgård.

- Min dröm är att våra barn kommer att uppleva rena ghats och en renare Ganga, säger han.

Floden Ganges eller Ganga är inte bara en helig flod, Ganga är även gudinnan Ganga Ji som dyrkas av miljontals människor som kommer till floden att tvätta bort sina synder. 

- En flicka går till din damtoalett nu, säger jag och tittar på den oranga, lådliknande konstruktionen mot väggen bredvid zucchiniplantan.

- Jag vet och jag är stolt över det, svarar Ravi Kumar, 28-åring från Varanasi, som tror på en renare framtid vid den heliga floden Ganga.







onsdag 22 april 2015

Kan man äta ogräs?


Späda brännässlor - fulla av mineraler
Nu är den bästa tiden att börja plocka ogräs till matlagning, brännässlor, kirskål och löktrav som växer lite överallt. Vårens första nässelsoppa är full av nyttigheter, kalium, kisel, klorofyll, magnesium, järn, fosfor, svavel, xantofyll och karotin. Nässelblad kan även torkas till te eller näringspulver för den mörka årstiden.

Kirskål

Kirskål växer ofta i stora bestånd, då jag inte har använt kirskål tidigare i matlagning tog jag några blad till Marie-Louise Eklöf på Inspira för att vara säker på att jag hade plockat rätt växt. Marie-Louise tuggade på bladen och sa att man alltid kan göra så och sedan spotta ut bladen efteråt. Kirskål smakar lite som selleri eller persilja, har man smakat den en gång är det lätt att känna igen smaken. Jag tog de spädaste och grönaste bladen till Kirskålspajen som jag lagade igår kväll.

Kirskål har använts mot reumatism och gikt, den innehåller vitaminer, framförallt C-vitamin, mineraler som kalium, järn samt karotin. Denna nyttiga ogräs innehåller även Omega 3 och finns alldeles gratis att plocka i naturens skafferi.
Löktrav - Stockholms vanligaste ogräs

Jag lärde känna igen löktrav förra våren på en örtvandring och nu ser jag plantor av löktrav överallt. Om man gnuggar på bladen känner man lökdoften. Löktrav innehåller C-vitamin och svavelhaltiga lökämnen, den är antibakteriell och stärkande p.g.a. sin höga halt av C-vitamin. Vem vill äta syntetiska vitaminer när de växer alldeles naturliga sådana vid vägkanten?
Yoghurtsås med löktrav och violblommor
Löktrav ska användas färsk, till sallad, kryddsmör eller färskost. Jag gjorde en yoghurtsås med hackad löktrav, lite salt och peppar, dekorerad med violblommor.

Kirskålspaj

Kirskålspajen blev godare än förväntat, det finns flera recept på nätet, bl.a. här. Nu är det bara att gå ut och plocka grönt ogräs till nyttiga måltider eller kanske gå på en örtvandring för att närmare bekanta dig med de vilda växterna.

måndag 20 april 2015

Resan till Varanasi


Aporna på balkongen
Pushkarsjön
Den sista morgonen i Pushkar såg jag inte till aporna men de troende badade i sjön som i alla dagar. Jag bar min tunga resväska upp genom den branta trappan från hotell U-Turn. Det krävde ansträngning och fokusering att ta sig till busshållplatsen, undvikande motorcyklar och högar av kobajs.

Pushkar är den indiska staden där jag faktiskt trampade på kobajs medan jag åt samosa, det sägs att det betyder lycka. Bussen går inte enligt en tidtabell utan när den är full. Tiden liksom existerar inte i Indien.
- Gå ut och köp biljetter där nere i kuren, röt busschauffören.

Tolv rupees fattigare kom jag tillbaka och min resväska var kvar, det här kanske blir en bra dag, tänkte jag. Färden mot Ajmer gick över Snake Mountain - Ormbergen och efter ett långt stopp på busstationen fortsatte bussen mot järnvägsstationen Ajmer Junction.

Jag lämnade min väska till förvaring och tog riksha till Dargah Sharif, Indiens mest berömda sufistiska monument. Rikshawallah sa till mig "Stå här" och försvann. Jag gav min ask av Marianne till en tiggerska, tror att hon behövde de kalorierna bättre än jag. Hon var dock inte nöjd utan ville ha kakor också, vilket jag inte hade.

Dargah Sharif i Ajmer
Mannen dök upp igen och ledde mig till ingången där jag fick ta av skorna och lämna min ryggsäck och kamera under ett försäljningsbord med röda flaggor på. Med svart sjal på huvudet gick jag  barfota bakom en vitklädd man som undrade om jag ville köpa röda flaggor och blomgirlander för att lägga på den heliga graven. Jag tackade nej och sa att jag bara ville titta runt lite, jag hade en kort stund på mig innan mitt tåg skulle gå.

Jag kände känslan, jag hörde trummorna och sången, jag gjorde avtryck med mina bara fötter på det svala stengolvet. Jag var i närheten av något heligt, något uråldrigt, något hemligt som vara nära att avslöjas.

- Money, pengar, sa mannen när han hade avslutat sin rundtur, pekat på min ryggsäck och skor, och föst ut mig genom porten.

Jag gav honom två mindre sedlar men han pekade på tiggare utanför helgedomen.
- De är väldigt fattiga, en till henne och den andra till honom.

Rikshawallah ledde mig genom trängseln längs de smala gränderna, och körde mig tillbaka till Ajmers järnvägsstation. Jag satt en lång stund utanför stationen och drack vatten ur min flaska till sista droppen. Jag köpte en samosa som färdkost, hämtade min väska och hittade "Upper Class Ladies Waitroom" som var alldeles tom. Under takfläkten samlade jag krafter för den kommande femton timmars tågresan.

Det ser ut som på zigenarlägren på stationerna, folk ligger och sitter på perrongerna med sina knyten och lådor, och inte att glömma, varma filtar. Precis när jag hade släpat min resväska över gångbron till perrong två kom tåget. Nu visste jag att det var mitt tåg, jag har lärt mig att titta på tågnumret. Tågen i Indien är väldigt långa och det kan ta tid att ta sig till rätt ända av tåget.

På tåget mot Varanasi
Jag låste resväskan fast på tåget med mitt röda cykellås, åt en samosa och en banan medan den indiska familjen i kupén dukade fram en festmåltid. Kvinnan mittemot mig åt på sin brits, ur många olika byttor, till och med skuren frukt till efterrätt och avslutningsvis en frenetisk tandborstning.

Två timmar senare fylldes vagnen av nya passagerare, tre indiska barn tillsammans med sin mamma. Det började bli trångt. En krympling hoppade förbi med sina kryckor, två poliser i kakiuniformer passerade, bärare i röd skjorta och vit turban gick med sin kärra fullastad med väskor.

Jag hade inte sett råttor än, tack och lov, som på stationen i Agra. Där kryllade det av stora råttor på spåret, Karni Mata templet kan slänga sig i väggen. Råttorna som jag missade i Bikaner fanns i Agra.

Barnens mormor, nani, kikade inte genom fönsterrutan gång på gång, och log. Barnen vinkade. Min svalaste dag hittills i Indien, vagnen jag reste i hade AC.

- Vart åker du, autie, frågade flickan bredvid mig.
- Till Benares, svarade jag.

Varanasi, Benares eller Kashi
Varanasi, Benares eller Kashi, den heligaste av städerna dit hinduerna kommer för att dö, för att komma ifrån hjulet av karma. Sällskapet i vagnen började spela brädspel som tanten mittemot trollade fram ur sin väska. Vi passerade Jaipur som såg ut som en tråkig storstad för mig som kommer från Pushkars heliga badpöl.

Tåget fortsatte att rulla fram genom det torra landskapet, såsom livet rusade tåget framåt. Denna tågresa, hittills den längsta i Indien med sina 975 km tog mig till den heligaste av städerna, Varanasi.

lördag 18 april 2015

Taj Mahal - monument för kärleken

Taj Mahal, rosa och magnifik i det försiktiga morgonljuset
"Taj Mahal (hindi: ताज महल, är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1653. 
Taj Mahal anses generellt vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Byggnaden pryds av persisk kalligrafi.
1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv."[2] Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk." www.wikipedia.org

Min resa till Indien och till Taj Mahal i Agra bjöd på utmaningar och överraskningar till den graden att jag undrade om det som hände var sant. Indien är ingen lätt nöt att knäcka, det tar tid att anpassa sig till ljuden, dofterna och värmen. Att resa i Indien är fysiskt krävande i alla fall i början av april när dagstemperaturerna närmar sig 40 grader i skuggan. Resan bjöd också på fantastiska mogulmonument i Agra, vackra vyer och den färgstarka Mewar- och Gangaurfestivalen i Udaipur, lugna dagar vid den heliga sjön i Pushkar och många möten med människor i städernas stad, Varanasi.

Taj Mahal - monument för kärleken

Shaj Jahans älsklingshustru Mumtaz Mahal (Palatsets utvalda eller juvel) dog i barnsäng när hon födde deras fjortonde barn. Det tog över tjugo år för 20 000 män och kvinnor från Indien, Persien, det Ottomanska riket och från Europa att bygga monumentet över en förlorad kärlek. Till dekorationer användes halvädelstenar, jade, kristaller, turkoser och ametister. 
Mumtaz Mahal
Moskén

Det tragiska är att Shah Jahan blev fängslad av sin egen son Aurangzeb och satt inspärrad i Röda Fortet i Agra sina sista år i livet. Enligt legenden hade han planer att bygga en svart kopia av Taj Mahal på andra sidan floden Yamuna vilket inte blev av. Från fängelsevåningen hade han utsikt över Taj Mahal där hans älsklingshustru låg begravd. Jag kan bara tänka mig hur det måste ha känts för Shah Jahan i sitt fängelse att dagligen se detta monument för förlorad kärlek. 
Taj Mahal - marmorn lyser vit när solen har gått upp

tisdag 7 april 2015

Svarta Sara - romernas skyddshelgon

Imorgon, den 8 april är romernas nationaldag, därför vill jag presentera Svarta Sara, romernas skyddshelgon. Jag var fascinerad av romer som barn, jag var fascinerad av romska kvinnornas färgstarka kläder och tunga sammetskjolar. Kanske kommer jag att åka någon gång till Saintes-Maries-de-la-Mer när det är romsk festival där.

"Sara La Kali eller Svarta Sara, (romska: Sara e Kali), är romernas skyddshelgon, som traditionellt förknippas med de tre Mariorna som enligt legenden omkring år 42 anlände till Camargue, Frankrike, efter Jesu död. Hon har inte erkänts som helgon av Katolska kyrkan, men troende firar henne den 24 maj.

Romerna håller kvarlevorna i en krypta i kyrkan Saintes Maries de la Mer på Ile de la Camargue som hennes reliker. Fram till år 1912 ägde bara romer tillträde till kryptan.

Enligt legenden anlände Sara La Kali med Maria Magdalena, Marta, Maria Klopas, och Maria Salome samt Lasaros och Maximin, med båt till södra Gallien under de första förföljelserna mot de kristna, omkring år 42. De hamnade i den ort som numera bär de tre Mariornas namn, Saintes-Maries-de-la-Mer. Sara, som skulle ha varit från övre Egypten, var enligt en del legender Maria Kleofas tjänstekvinna.

Det första historiska belägget för Sara La Kali är av relativt sent datum. Hon nämns inte i anslutning till de tre Mariorna i till exempel Legenda Aurea, utan först i en bok av Vincent Philippon från 1521. Hon identifierades som Maria Magdalenas dotter med Jesus i den kontroversiella boken Holy Blood, Holy Grail." källa: wikipedia.org


onsdag 1 april 2015

Det heliga blodets procession i Brugge



"Den här procession som går tillbaka ända till 1304, äger rum i Brygge varje år på Kristi himmelsfärdsdag. Även om det har skett många förändringar under århundradena, är evenemangets hjärta återskapandet av Jesu Kristi återuppståndelse och passion. Det heliga blodets procession har lagts till den representativa listan över immateriella kulturarv för mänskligheten." www.arrivalguides.com