lördag 26 december 2015

JulängelnEn ensam julängel vandrade i snön på Riddarholmen. Det stora huset hade massor av fönster, alla upplysta av en adventsljusstake. Hon gick förbi kyrkan och fortsatte mot stranden där Sparreska palatset låg. Julängelns vita klänning släpade i marken och blev allt smutsigare. Vingarna hängde trötta på ryggen, håret täcktes av snökristaller, glimmande som stjärnor. Det syntes inte en enda själ ute på Gustav Adolfs torg. Julängeln såg spår i snön och följde efter till Kammarrättens gula hus, klättrade upp stentrapporna och gick in genom den låsta och larmade dörren.

Hon kikade in i rättegångssalarna, drack litet vatten ur presidentens glas, svävade i trapphuset tills hon hittade det hon hade letat efter. En själ. Julängeln var liten och oerfaren därför hade hon trampat i snön på det julpyntade gränderna i Gamla Stan så länge och irrat sig till sist till Riddarholmen. Hon skulle skänka julefrid för en själ som verkligen behövde det, uppgiften var inte den allra lättaste och hon hade letat och letat flera dagar i rad. Hon hade sett mängder av stressade människor på jakt efter julklappar men hur närmar sig en liten osynlig julängel köpgalna Stockholmare, det hade hon inte kommit på. Hon hade försökt rycka medelålders Östermalmsdamer i armen, men de hade bara rusat framåt mot NK. Hon hade följt efter mammor med barnvagnar som hade jäktat mot H&M:s barnavdelning. Ingen hade märkt den lilla julängeln på Drottninggatan som ville skänka en behövande själ julefrid mitt i julrushen.

Den lilla julängeln hade aldrig tidigare sett så mycket julpynt, spegelkulor, pyntade julgranar i plast, girlander med stjärnor, dansande tomtar och tysta keramikänglar. Köerna till kassorna ringlade långa, långa. Svettiga, oroliga, och mycket fattigare lämnade människorna butikerna. De hade oändliga listor med sig om allt de skulle hinna handla före julafton, och det var inte många dagar kvar. De hade visst glömt att köpa saffran också, och pepparkaksdeg för barnen, och glöggkryddor… Inte undra på att den lilla julängeln flydde från trängseln och strövade mot Riddarholmen. Där fanns det nämligen inga butiker, bara en enorm kyrka mitt i torget och några gamla hus runt omkring.

Kammarrättens hus såg ödsligt ut. Där fanns förutom ett par spöken som rullade städvagnen i korridoren en invandrarkvinna som städade med en schal  virat runt huvudet. Hon var alldeles svettig för hon hade dammsugit rättegångssalarna och sessionssalarna och presidentens rum redan före klockan 08:00 på morgonen. Nu sprang städerskan i korridoren och hämtade en kanna vatten för Kammarrättens president och ett nytt glas istället för den som julängeln hade druckit ur. Hon sprang rakt igenom spöken men hon såg inte dem, som tur var. Städerskan tycke att det var konstigt att städvagnen rullade för sig själv i korridorerna men det är mycket som är konstigt i Sverige, resonerade hon och fortsatte att städa. Hon hade ett krångligt område, många trösklar, trappor och aldrig sinande antal mattor att dammsuga. Dessutom fick hon inte lukta svett, det kunde inte förekomma bland så fina kunder som Kammarrätten.

Avdelningssekreteraren lät förstå att städerskan tyckte själv att hon städade, vilket kunde ifrågasättas. Folk tror nämligen att de har fått städat om papperskorgarna är tömda. Städning innebär ju mycket mer än så, enligt avtalet hade hon köpt både avborstning av möbler och dammtorkning av alla element varje vecka. Städerskan hade mycket att hålla i, dels måste hon följa den obegripliga städinstruktionen, dels fick hon inte lukta svett fast hon svettades. Det fanns effektiva deodoranter, hade hon fått höra av sin arbetsledare. Städvagnen rullade i allt högre fart genom hela korridoren, hon sprang efter den och såg aldrig den lilla julängeln som begrundade henne.

Städerskan var definitivt rätt person, en själ som verkligen behövde julefrid efter årets slit i Kammarrättens hus, efter alla trösklar och rättegångssalar och alla kaffefläckar hon hade torkat efter personalen som bara spillde och spillde och ojade. Oj, oj, spillde jag, tur att du står där och torkar. Du kan dammsuga mitt rum sen, inte nu, senare. Visst, hon fick nästan be om ursäkt att hon fanns till, hon fick böja och buga och be om ursäkt när hon skulle utföra sitt arbete. Städerskan såg utarbetat ut, hon hade säkert flera barn hemma och en krävande man som det brukade vara i turkiska familjer. Firade hon jul, knappast, men julefrid behövde hon i alla fall, det var helt klart.

Städerskan hade firat Eid, som är avslutningsfesten för fastemånaden Ramadan men det visste inte den lilla, ensamma julängeln som hade blivit kvar på Riddarholmen dagarna före jul. Små änglar kan inte veta allt, i synnerhet inte under deras första uppdrag på jorden. Uppdraget var knepigare än hon hade trott när hon tillsammans med tusentals små änglar flög från himlen till jorden med ett enda syfte i minnet, att sänka julefrid. Stjärnorna dansade i änglarnas ögon och de splittrade sig över hela jorden, till alla länder även dit där jul inte firades.

Den Eidfirande och fastande städerskan som aldrig hade firat jul såg en vit fläck på presidentens bord. Hon hämtade en röd wettexduk ämnat för toalettstädning och gnuggade intensivt, fläcken försvann inte. Hör och häpna, den växte och blev större och glansigare. En livslevande julängel stod på presidentens bord och strålade julefrid, så mycket som en trött och vilsegången ängel kan stråla. Hon gjorde sitt allra bästa.

Mycket riktigt, en sällsynt och dyrbar julefrid nådde städerskans hjärta. Hon hade hittat julefriden första gången i sitt liv, första gången i det nya landet Sverige. Presidentens bord var fläckfri. Spöken rullade städvagnen mot utgången. Städerskan hade fått den dyrbaraste julklappen en behövande själ kan få, julefriden. Julängeln log lyckligt och lyfte sina vingar.


1 kommentar: