söndag 8 mars 2015

Hjärtats samtal - föredrag om Hildegard von Bingen


Idag var jag på Oscarsmässan i Oscarskyrkan för att kunna delta i kyrkkaffet efteråt och lyssna på föredraget om Hildegard von Bingen. Ört- och Hildegardpedagogen Annika Norin som driver företaget Viriditas berättade om Hildegard som var medeltidens mest inflytelserika kvinna. Hennes visioner ansågs komma från Gud vilket gjorde att folk lyssnade på henne.

Hildegard von Bingen som föddes år 1098 var nytänkande och modern, och hon skrev för oss, för denna tid då vi behöver hennes råd mer än någonsin. Hildegard sammankopplade det teologiska med det fysiska, och la till grönkraften - viriditas. Det vi snart kan göra är att gå ut i naturen och njuta av grönkraften alldeles gratis. Hildegard var kunnig inom många olika områden, musik (heliga toner), ädelstenar, kosmologi, kost (dinkel), örter, kryddor och de 35 livskrafterna som skulle läka hjärtat.

”Grönskan är det jordiska uttrycket för det himmelska solljuset och det är i grönskan som jordiska varelser upplever fullbordan, som är både fysisk och gudomlig. Grönskan är det lyckliga övervinnandet av dualismen mellan fysiskt och gudomligt.” Hildegard von Bingen

Glasmosaik i Oscarskyrkan
Mariabild från Ikonutställningen i kyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar