tisdag 24 december 2013

Stjärnan i Betlehem


Jerusalem/Betlehem 2013-12-13
Vi vaknade ännu en gång till ett vitt Jerusalem. Det låg tio centimeter snö på de muslimska gravstenarna utanför hotellfönstret. En vit sörja i frukostrummet bredvid hummusen visade sig att vara tjock yoghurt. Hummus, några oliver, yoghurt, sylt och torrt pitabröd till frukost. Kanske brödleveransen uteblev p.g.a. snön.

Jag tog plastpåsar över strumporna och plastpåsar runt skorna, olikfärgade dessutom. Igår skrattade vi åt turister som traskade runt med plastpåsar runt fötterna, halkande som Bambi på hal is. Idag gör vi samma sak själva, utan att skratta.

Det var ännu värre ute på vägarna än igår. Is, snösörja och vattenpölar under snön, så djupa att vi fick vada över gatorna. 
- Betlehem, ropade föraren från en sherut, servicetaxi.
Vi sprang fram till bilen, hoppade i och var på väg till Betlehem, Jesus födelsestad. 

På grund av snöovädret gick inga bussar till Betlehem idag. Sherut var det enda alternativet, trettio shekel per person. Föraren droppade oss av vid israelisk checkpoint, säkerhetskontroll, en lång gång genom en låg byggnad, gallergrindar, utanför en mur som omringar Betlehem. Gränsen verkade inte vara öppen. Det stod en skara människor bakom järngaller, gamla män, unga män, en enstaka kvinna, några hade stått där sen klockan fem på morgonen.

Karuselldörren mot Betlehem började snurra, vi gick igenom en ny lång gång som slutade på den palestinska sidan. Ut i snösörjan igen, efter en stunds förhandlande med taxichauffören packade vi oss i en taxi tillsammans med tre tjecker. En stor julgran dekorerad med röda kulor stod på torget bredvid Födelsekyrkan. Dörren in i kyrkan var låg, man fick böja sitt huvud, och böja sin rygg för att gå in.
Jag la händerna på stjärnan på golvet i födelsegrottan, den markerar platsen där Jesus föddes, platsen där Kristusenergin kom till jorden, platsen där himlen öppnades. Inne i kyrkan tittade Jungfru Maria i röd klänning, med barnet i sin famn, på mig. Moder Maria-energin var påtagligt starkt inne i kyrkan. Jag stod tyst i energin och lyssnade på pilgrimernas sång, i Födelsekyrkan, i Betlehem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar